Checklist

Checklist voor de bevalling

Wat stop je allemaal in je tas? En wat neem je allemaal mee voor als je in het ziekenhuis wilt bevallen? Wat is handig om aan te denken als je een vluchttas inpakt? Hierbij een checklist voor de bevalling.

Maak vanaf 37 weken een tasje klaar met spullen om een nachtje in het ziekenhuis mee door te kunnen (toiletspullen, pyjama, schone kleren, voedingsBH, ook kleren voor de baby in 2 maten is handig). Ook als je van plan bent om thuis te bevallen is het handig om een tasje klaarzetten. Stop ook wat te eten, druivensuikers, pepermuntjes, lippenbalsem, en wat muntgeld in je tas.

Verhoog je bed met klossen, tot een hoogte van ongeveer 75 cm. Dit is belangrijk voor de werkbaarheid van ons als verloskundigen, maar vooral ook voor de kraamzorg. Het maakt dus niet uit of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Klossen kun je huren bij de thuiszorgwinkels

Maak een printje van je bevalplan om ons te geven zodat we deze nog even door kunnen lezen tijdens de bevalling.

Zorg dat je het kraampakket in huis hebt, ook als je niet thuis wil bevallen.

Zet het nummer van de door jou gekozen kraamzorgorganisatie in je telefoon, je kunt ze bellen als je naar huis gaat vanuit het ziekenhuis, of bij een thuisbevalling al tijdens de bevalling.

Denk alvast na over de opvang van kinderen bij een spoedgeval. Het is belangrijk dat diegene er binnen een half uur kan zijn.

Zorg ervoor dat je een recent uitgeprinte zwangerschapskaart hebt! Je mag ons hier zeker aan herinneren.