Voorbereiding

Er zijn allerlei manieren om je voor te bereiden op jouw bevalling. Het hangt natuurlijk helemaal van jouw behoefte af op welke manier jij dit vorm geeft. Hieronder wat tips en ideeën om jouw voorbereiding te ondersteunen.

Informatieavonden

Tijdens de zwangerschap zullen wij jullie proberen voor te bereiden op de naderende bevalling. Rond 30 weken zwangerschap geven wij jou en je partner door middel van het zogeheten “Plaatjesboek” informatie over de lichamelijke processen die je zal doormaken tijdens de bevalling. Wat gebeurt er in jouw lichaam en wat maakt het kindje door.

Daarnaast kun je ook een informatieavond bijwonen die in de meeste ziekenhuizen worden gegeven over de bevalling. Tijdens deze avond krijg je ook informatie over de medische pijnstillingsopties die het ziekenhuis jou kan bieden.

Kijk op onderstaande links voor data van avonden in de verschillende ziekenhuizen waar wij mee werken. Voor informatie over pijnstilling lees verder.

Info avond Spaarne Gasthuis Haarlem

Info avond Spaarne Gasthuis Hoofddorp

Info avond St. Lucas Andreas Ziekenhuis

Data voorlichtingsavond OLVG 2018:
08 februari 2018
15 maart 2018
05 april 2018
03 mei 2018
07 juni 2018
07 juli 2018
06 september 2018
04 oktober 2018
01 november 2018   auditorium 4e etage
13 december 2018   auditorium 4e etage

Plaats: kapel 1e etage
01-11 en 13-12-2018 auditorium

Tijd: inloop vanaf 19.00
Start 19.15 – ca 21.30

Aanmelden via poli verloskunde met vermelding van aantal personen Tel.020-5108624

Bevalplan

Sommige mensen vinden het prettig om hun wensen in een bevalplan te zetten. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige en andere zorgverleners. Het is makkelijke manier om iedereen die aanwezig is bij jouw bevalling op de hoogte te brengen van jouw wensen, zodat wij hier zoveel mogelijk rekening mee kunnen houden.

Het kan bevalplan kan je bewust maken van alle opties en keuzes die je hebt of kunt maken, zoals welke houdingen wil ik uitproberen tijdens het ontsluiten of persen, als je pijnstilling nodig hebt waar gaat je voorkeur dan naar uit en wat moeten wij bij jou absoluut wel of absoluut niet doen.

Je hoeft geen bevalplan te schrijven, alleen als je hier behoefte aan hebt. Soms kan geen plan ook een plan zijn!

Bekijk hier het Format bevalplan KNOV.

Thuis of ziekenhuis

Voor ons is het belangrijk dat je gaat bevallen op een plek waar jij je goed en veilig voelt. Als je weeën hebt komen we altijd eerst thuis bij je langs om te beoordelen hoe ver je bent.

Thuis

Als je thuis wilt bevallen, begeleiden wij jouw bevalling samen met de kraamverzorgster. We hebben altijd een baarkruk bij ons en we houden de conditie van jou en je kindje goed in de gaten. Zijn er complicaties dan zijn wij in staat om eventuele noodsituaties de hand te bieden totdat de ambulance er is om jou snel naar het ziekenhuis te brengen.

Ziekenhuis

Bij een gewenste ziekenhuis bevalling begint de bevalling ook thuis. We komen eerst thuis langs en samen beslissen we wanneer we naar het ziekenhuis gaan. Als je op eigen wens in het ziekenhuis wil bevallen, dan begeleiden wij jou tijdens je balling in het ziekenhuis, dit wordt ook wel poliklinische bevalling genoemd. We huren dan eigenlijk een ziekenhuis kamer en worden geassisteerd door de verpleegkundige van het ziekenhuis. Gaat alles goed, dan zal je de gynaecoloog niet zien en mag je een paar uur na de bevalling weer naar huis. Een poliklinische bevalling wordt niet vergoed in het basispakket. Meestal wordt dit van je eigen risico betaald. Neem contact op met je verzekeraar om te informeren over de kosten, zodat je niet voor onverwacht verrassingen komt te staan.