Wanneer bellen?

Je zit er misschien al even op te wachten, of het overvalt je omdat je het nog niet had verwacht. Ineens is het zover, je hebt weeën, je vliezen breken of je verliest wat slijm. Soms zakt het allemaal weer af, maar als het gaat doorzetten kun je ons altijd bereiken.

Wanneer bellen?

Bel bij een naderende bevalling, ongerustheid of in een spoedsituatie altijd naar 06-50494811. Kan je ons niet bereiken? Luister dan onze volledige voicemail af, hierin volgen verdere instructies. Nemen we niet op en er is sprake van een spoedsituatie, dan hebben we ook nog een reserve nummer waar we op bereikbaar zijn: 06-18513806.

Ben je minder ver dan 37 weken bel dan altijd in de volgende gevallen:

Voor 37 weken:

Als alles goed gaat beval je ergens tussen 37 en 42 weken. Dit kan dan ook onder onze verloskundige begeleiding en vindt plaats op de plek van jouw voorkeur: Thuis of in het ziekenhuis. Bel ons dan in ieder geval in de volgende gevallen:

Na 37 weken

  • Bij een eerste kindje bij regelmatige weeën elke 3-4 minuten (tel van het begin van de wee tot het begin van de volgende wee), die al een uur regelmatig aanhouden en een minuut duren.
  • Bij een tweede, derde of vierde kindje bel je iets eerder, i.v.m. mogelijke snelheid. Je belt dan als je zelf denkt dat de bevalling is begonnen. In ieder geval bij regelmatige weeën die toenemen in duur en pijn.
  • Je mag ons altijd eerder bellen als je wil dat we komen, bij pijn of ongerustheid, of als je wil weten hoe ver je bent.
  • Bij vruchtwater dat niet helder is, dus geel, groen, bruin of bij twijfel. Dit betekent dat het kindje in het vruchtwater heeft gepoept, dit is een reden om ons meteen te bellen, ook in de nacht.
  • Als het hoofdje bij de laatste controle nog niet was ingedaald, bel je ons dan direct en blijf je liggen tot wij er zijn.
  • Als het water helder is en het hoofdje was al ingedaald, dan hoef je s ’nachts niet te bellen, bel je ons de volgende ochtend bellen. Als je vliezen overdag breken horen we het graag meteen. We wachten in principe 24 uur op weeën.
  • Als je vliezen gebroken zijn is het belangrijk dat je geen koorts krijgt, houdt je temperatuur in de gaten en bel bij een temperatuur hoger dan 37,8 C⁰. gebruik geen tampons, ga niet meer in bad als je geen weeën hebt en vermijdt gemeenschap.
  • Bij helder rood bloedverlies willen we graag dat je meteen belt
  • Als je weeën hebt kan je een klein beetje slijmerig bloedverlies verliezen, dit is normaal en wordt tekenen genoemd. Twijfel je hierover en we zijn er nog niet mag je ons altijd even raadplegen.
  • Verlies je de slijmprop maar heb je nog geen weeën, dan hoef je ons niet bellen, dit zegt niets over wanneer de bevalling zal beginnen.