Borst- of Flesvoeding?

Borstvoeding

Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor een baby. Borstvoeding draagt niet alleen bij aan de ontwikkeling van je baby, maar ook aan zijn gezondheid én die van jou. Het is niet alleen gezond, maar ook praktisch. Je hebt het namelijk altijd bij je, is altijd op de juiste temperatuur, is hygiënisch, je baby bepaalt zelf hoeveel hij drinkt en bovendien is borstvoeding gratis.

Borstvoeding is perfect samengesteld op de behoefte van je kind. Zelfs prematuur geboren kinderen herstellen het best op borstvoeding, omdat de voeding aangepast is op hun behoefte. Alle vormen van kunstvoeding zijn een namaak productie van borstvoeding en zijn vaak gebaseerd op eiwitten van koemelk. Naast een verschil in samenstelling bevat borstvoeding antistoffen tegen allerlei ziektes en infecties. Dit zorgt ervoor dat borstgevoede kinderen veel minder vaak ziek zijn.

Het geven van borstvoeding heeft zowel voordelen voor jou als voor de baby.
Baby’s die borstvoeding krijgen:

 • Hebben minder kans op wiegendood
 • Drinken altijd melk die goed op hem/haar is aangepast;
 • Hebben minder kans op astma, allergieën en suikerziekte op jonge leeftijd
 • Hebben een lager risico op overgewicht en hoge bloeddruk op oudere leeftijd
 • Hebben een betere kaakontwikkeling;
 • Hebben een hoger IQ;
 • Zijn minder vaak ziek, met name keel-, neus- en ooraandoeningen komen minder voor;
 • Hebben op latere leeftijd minder last van overgewicht en daaraan gerelateerde ziekten.
 • Hebben minder gaatjes in het gebit op oudere leeftijd
 • Je herstelt sneller na de bevalling
 • Je hebt minder last van bloedverlies na de bevalling;
 • Je raakt snel en gemakkelijk je zwangerschapskilo’s kwijt;
 • Je hebt minder kans op eierstokkanker, op sommige vormen van borstkanker en minder kans op botontkalking op latere leeftijd.

Flesvoeding

Niet alle vrouwen willen of kunnen borstvoeding geven, omdat je het bijvoorbeeld niet ziet zitten, een vervelende ervaring hebt met borstvoeding of medicatie gebruikt waardoor borstvoeding wordt afgeraden. Dan is kunstvoeding uiteraard een goed alternatief.

In de eerste week bouw je de voeding langzaam op. Je start met 10 ml per voeding op de 1e dag en elke dag hoog je dit met 10 ml op, afhankelijk van hoe groot je kindje is bij de geboorte. Uiteindelijk hoog je op tot 100 cc per voeding op de tiende dag.

Als je flesvoeding geeft raden we je aan om niet te voeden op verzoek. Het is belangrijk om je kind ook op langere termijn niet te veel kunstvoeding te geven, dit kan voor overgewicht zorgen op jonge leeftijd. Vraag het consultatiebureau om advies over de maximale hoeveelheid.

Het is belangrijk dat je op de juiste manier je flesje klaarmaakt. Deze folder laat het je stap voor stap zien!

Brochure: Zo maak je een flesje klaar

flesje_maken_img

Als je kind minimaal 500 ml flesvoeding op een dag krijgt, heeft het geen extra vitamine K nodig. Geef je kind vanaf de 8ste dag na de bevalling elke dag 10 microgram vitamine D extra, ook als er al vitamine D is toegevoegd aan de flesvoeding.

Maak maximaal één of twee flessen van tevoren klaar. Zet de flessen dan meteen in de koelkast. Let op dat de temperatuur in de koelkast lager is dan 4 graden Celsius. Bewaar de klaargemaakte flesvoeding niet langer dan acht uur in de koelkast. Gooi restjes altijd weg.

Bewaar schone flessen, spenen, en alles wat je verder nodig hebt voor het klaarmaken van de fles op een aparte plek. Dek alles zo nodig af, bijvoorbeeld met een hydrofiel luier. Dat is zeker handig als je huisdieren hebt.