Eerste 24 uur

Na de bevalling zal je de eerste uren geholpen worden door de vroedvrouw en de kraamverzorgster. Als je in het ziekenhuis bent bevallen dan zal de verpleegkundige je op gang helpen. Maar na een aantal uur ben je dan toch voor het eerst alleen met je pasgeboren baby, je kunt elkaar goed bekijken en rustig genieten van dit bijzondere moment. Hoewel je natuurlijk heel erg blij bent dat hij of zij geboren is voel je je ook vaak erg onzeker. Waarom huilt hij of waarom huilt hij niet? Moet hij niet drinken? En een schone luier dan? Om je de eerste uren wat zekerheid te geven hebben we een aantal algemene tips voor de eerste nacht op papier gezet.

Baby

Temperatuur de baby in de eerste nacht één keer, bijvoorbeeld bij het verschonen. Voor pasgeboren baby’s is een temperatuur tussen 36,5 en 37,5 graden normaal.

Te koud: Als de baby net onder 36,5 is dan is de baby iets te koud’, een extra kruikje of dekentje kan dan genoeg zijn. Baby’s waarbij de temperatuur onder de 36,2 is zijn echt te koud. Een makkelijke en goede manier om de baby op te warmen is om de baby bloot op bloot te leggen bij jou of je partner. Als de baby na een uur niet op normale temperatuur is, dan raden we je aan om contact met ons op te nemen.

Te warm: De baby is iets te warm wanneer de temperatuur boven de 37,5 is, haal een dekentje weg en temperatuur na 1,5 uur weer opnieuw. Blijft de baby een hoge temperatuur houden of is de temperatuur boven de 38,0 graden, neem dan direct contact met ons op, ook in de nacht!

 

Verschoon de baby bij iedere voeding, bewaar de luiers zodat de kraamverzorgster ‘s morgens het poepen en plassen van de baby kan beoordelen. In principe moet de baby binnen 24 uur na de bevalling plassen. Als dit nog niet is gelukt kun je contact met ons opnemen (dit hoeft niet midden in de nacht). Het mag wat langer duren voordat de baby heeft gepoept, de meeste baby’s poepen binnen 48 uur na de bevalling. Als jullie kindje flesvoeding krijgt verwacht je dat de baby elke 24 uur wel een keer poept, als dit niet zo is kan de flesvoeding soms de oorzaak zijn van obstipatie, hier kunnen we je altijd wat tips over geven.

Krijgt jullie kindje borstvoeding kan het verloop van de ontlasting heel wisselend zijn. sommige baby’s poepen elke luier vol, maar het kan ook zomaar zijn dat jullie kindje een hele week niet poept. Bij BV is dat heel normaal en ook niet erg.

De baby in het grote bed laten slapen is erg gezellig maar vergroot de kans op wiegendood. Het veiligst is het om de baby in zijn eigen wiegje te laten slapen, zet deze wel op jullie kamer het liefst naast het bed zodat hij zich niet alleen voelt. De baby heeft negen maanden in de kleine ruimte van je baarmoeder gezeten, daarom wordt hij vaak rustig als je hem wat strakker inpakt. We laten graag zien hoe je dat het best kunt doen!

Borstvoeding: De baby heeft waarschijnlijk in het eerste uur na de bevalling al aan de borst gedronken, dit is de belangrijkste voeding die de baby de eerste 24 uur nodig heeft. Probeer de baby als hij wakker is,  smakkende geluidjes maakt of huilt, aan de borst te laten drinken. Bij iedere poging die jullie doen geef je je lijf een seintje om de melkproductie op gang te brengen. Zie de voedingen echt als oefenen, de baby heeft voldoende reserves mee gekregen voor de eerste 24 uur. Als hij nog niet echt drinkt of lekker ligt te slapen, is dat dus helemaal niet erg! De volgende ochtend komt de kraamverzorgster je helpen met het voeden.

Flesvoeding: De eerste 24 uur heeft de baby genoeg reserves dus hoeft hij nog niet persé om de 3 tot 4 uur te drinken. Bied de baby zodra hij wakker is en smakkende geluidjes maakt of huilt 10ml melk aan, maar niet vaker dan iedere 3 uur. Het kan natuurlijk zijn dat wij je een ander advies meegeven, dus houd dat advies dan aan.

Veel baby’s zijn de eerste dag na de bevalling misselijk, dit herken je door de gekke gezichtjes die ze trekken, het uitsteken van de tong en spugen. De misselijkheid wordt veroorzaakt door het inslikken van vruchtwater of wat bloed tijdens de bevalling. Leg de baby op zijn zij of houdt hem rechtop zodat hij zich niet kan verslikken. Meestal hebben baby’s die erg misselijk zijn geen zin om te drinken.

Moeder

Iedere vrouw heeft na de bevalling bloedverlies, dit wordt veroorzaakt door de wond die de placenta achterlaat. Het bloedverlies is eigenlijk altijd meer dan een menstruatie, ook het verliezen van bloedstolsels is normaal. De bloedstolsels kunnen zo groot zijn als je vuist.

Als in een half uur een groot kraamverband helemaal vol zit met bloed, of als je meer dan 3 grote stolsels bent verloren(groter dan je vuist) is het belangrijk om ons direct te bellen (06 5049 48 11).

Om je blaas te beschermen is het belangrijk dat je binnen 6 uur na de bevalling hebt geplast. Als dit niet lukt, bel ons! Als zelfstandig plassen niet lukt moeten we je soms katheteriseren om te voorkomen dat je blaas te vol wordt. Soms voel je na de bevalling niet dat je moet plassen, ga in ieder geval elke 3 uur naar de wc.

Het plassen brandt vaak de eerste dagen, dit kun je verminderen door onder de douche te plassen of tijdens het plassen te spoelen met water uit bijvoorbeeld een fles. Ook het drinken van veel (minimaal 2 liter per dag) water helpt omdat je urine dan minder geconcentreerd is.

Als je in de eerste 10 dagen na de bevalling koorts ontwikkelt (38 graden of hoger) dan willen we het graag meteen horen, ook in de nacht. Overleg met ons wat je moet doen!

Na de bevalling blijft de baarmoeder vaak nog even doorgaan met naweeën. Dit kan soms tot 2 dagen na de bevalling nog voelbaar zijn of wanneer je je kindje aan de borst legt, dit komt door het hormoon oxytocine. Je mag hier paracetamol voor gebruik (maximaal 6 paracetamol van 500 mg in 24 uur). We raden je af om andere pijnstilling te gebruiken zoals ibuprofen, in combinatie met borstvoeding wordt dit altijd afgeraden!