24-42 weken zwanger

posterHet laatste trimester is aangebroken! Nog even en dan is jullie kindje er!

Het kindje wordt steeds groter en sterker en zal steeds duidelijker zich gaan laten voelen. De meeste vaders zullen nu ook steeds duidelijker de bewegingen van het kindje gaan voelen. Probeer een vast tijdstip(bijvoorbeeld na het eten) samen je buik te voelen en je kindje uit te nodigen te gaan bewegen. Zo raakt het kindje gewend aan het spelen en zal makkelijker op jullie handen gaan reageren. Ook leuk om samen met al aanwezige broertjes of zusjes te doen!

Je verlof zal tussen de 34 en 36weken van de zwangerschap ingaan. Je zal de meeste dingen al op orde hebben en misschien moet je nog een paar dingen in huis halen. Maar het is dan echt bijna zover. Sommige vrouwen zitten vol spanning te wachten, anderen zijn nog lekker in de weer. Doe wat goed voelt om te doen en luister daarin goed naar je lijf. Krijg je snel klachten? Doe het dan wat rustiger aan!

Je komt na de 36e week van de zwangerschap ongeveer elke week op controle. We controleren je bloeddruk en houden de groei van het kindje in de gaten. In deze periode zal je merken dat er wat meer kleine ongemakken bij kunnen komen. Voor tips en trucs lees ook het kwaaltjes ABC.

Wist je dat de meerderheid van de vrouwen zwanger van haar eerste kindje tussen de 39-41 weken bevalt? Het is dus héél normaal om pas na de uitgerekende datum te bevallen!
Vanaf 41 weken zouden we de vliezen kunnen strippen. We zullen je hier meer over vertellen tijdens de controles.

Soms is het zo dat al tijdens de zwangerschap een reden ontstaat om voor controle naar het ziekenhuis te moeten. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan een hoge bloeddruk, bloedverlies of andere zaken. Indien dit het geval is, mag je zelf kiezen naar welk ziekenhuis je voorkeur gaat. Wij werken samen met het Spaarne Gasthuis (zowel Haarlem als Hoofddorp) en het OLVG west (voorheen het St. Lucas Andreas ziekenhuis).