Checklist

1e trimester 0 - 12 weken

Start al voor je zwanger wilt worden met het slikken van foliumzuur

Probeer hier dan zo snel mogelijk mee te stoppen. We kunnen je ook begeleiden in het stoppen met roken, vraag ons hiernaar!

Meld het ons en overleg met de huisarts of het nodig is om de dosering van de medicatie aan te passen. Soms is het zelfs nodig om over te gaan op andere medicijnen

Meld je aan bij Duo voor de eerste controle!

Het is handig om je huisarts in te lichten over de zwangerschap.

Ook je verzekering inlichten is handig, je kan dan gelijk een kraampakket aanvragen. Controleer ook even of je verzekering voldoende dekking geeft. Soms is het handig om je verzekering iets aan te passen.

Verlof regelen; na de 3e maand van de zwangerschap, werk inlichten, je krijgt van ons een zwangerschapsverklaring nadat de uitgerekende datum definitief is vastgesteld. Dit is meestal na de echo bij 10weken.

Kraamzorg regelen

Meld je aan voor een zwangerschapscursus

Zijn je borsten erg gegroeid? koop een goed passende BH! Ga naar een gespecialiseerde lingeriezaak voor advies

Sommige vrouwen merken al veel veranderingen aan hun lijf en hebben behoefte aan zwangerschapskleding, zowel lingerie als ‘gewone’ kleding

Blijf vooral bewegen! Ben je gewend om te sporten, blijf hier lekker mee doorgaan. Het kan geen kwaad om te sporten tijdens de zwangerschap. Beoefen je een sport met risico om op je buik te vallen of een contact sport? Dan is het verstandig om even goed te kijken wat wel en niet verstandig is om te blijven doen.

Vergeet niet regelmatig een foto van je buik te maken, of te laten maken, leuk om naar terug te kunnen kijken!

2e trimester 12 - 24 weken

Denk aan de kinderopvang! Oriënteer je en kijk of het al nodig is om je kindje in te schrijven; http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kinderopvang

Regel de erkenning van jullie kindje; https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkenning-kind

Bedenk alvast hoe je je zwangerschapsverlof wilt regelen. Zo geef je je werkgever genoeg tijd om vervanging te regelen tijdens jouw afwezigheid.

De levertijd van sommige kamertjes kan even duren. Vaak is het goed om de babykamer goed door te luchten als deze nog geschilderd moet worden, dus begin bijtijds met het schilderwerk.

Begin langzaamaan alvast je babyuitzet bij elkaar te verzamelen

Als je kiest voor de 20 weken echo, inplannen!

Er is veel te lezen en te vinden over borstvoeding. Je kan alvast informatie vinden op bijvoorbeeld http://www.borstvoeding.nl/. Ook is een voorlichtingsavond volgen zinvol! Neem je partner mee, het helpt om samen naar zo’n avond te gaan, des te beter zijn jullie voorbereid op de komst van jullie kindje.

3e trimester 24 - 42 weken

Denk alvast na over de bevalling, wat verwacht je? Hoe zie je het voor je? Waar denk je je prettig te voelen? Thuis, ziekenhuis? In bad, op de baarkruk? Welke houdingen lijken je fijn?

Het is niet altijd een must, maar het kan wel goed zijn om alvast na te denken over bepaalde wensen voor de bevalling. Via de link kan je een voorbeeld vinden van een bevalplan. http://deverloskundige.nl/bevalling/tekstpagina/30/geboorteplan/

Geboortekaartje alvast uitzoeken en een proefdruk bestellen

V.a. 36-37 weken klossen bestellen en alvast onder je bed zetten. Het is belangrijk dat je bed op een goede hoogte staat, zo kunnen wij en de kraamzorg je gemakkelijker helpen (bijvoorbeeld bij het voeden en het doen van controles).

Vanaf 36 weken vluchtkoffertje klaarzetten, neem ook wat snacks mee. Fijn om iets achter de hand te hebben. Een Euromunt, 50cent en/of 2 Euro munt is ook altijd handig om in de koffer klaar te leggen, handig voor de rolstoel bij het ziekenhuis.