De eerste echo

De eerste echo in de zwangerschap wordt rond de 10e week van de zwangerschap gemaakt. Bij deze echo meten ze het kindje van kruin tot stuit op om zo een uitgerekende datum vast te stellen. Alle kinderen groeien aan het begin van de zwangerschap zo goed als even snel waardoor de bepaling van de termijn rond deze termijn het meest nauwkeurig is. De uitgerekende datum wordt dan ook altijd aangepast aan de uitkomst van deze echo. Als je voor de NIPT kiest wordt de echo pas halverwege de 10 week gemaakt. Dit omdat de NIPT pas vanaf 11 weken gedaan kan worden en je in ieder geval in de week voorafgaand aan de NIPT een echo moet hebben gehad. In dit geval moet je som nog iets langer geduld hebben voor de eerste echo. Voordeel: Hoe later je de echo doet, hoe beter het kindje te zien is!

Heb je eerder een miskraam gehad en ben je erg ongerust? Meestal is het dan mogelijk al eerder een echo te maken. Ook bij bloedverlies kan de echo vervroegd plaatsvinden. Neem in deze situaties contact met ons op.

Wist je dat het kindje dan al volop aan het bewegen is?

Nadat je bij ons bent geweest voor de eerste controle krijg je een verwijzing mee voor de eerste echo. Wij werken samen met onder andere Echo centrum de Schoot in Haarlem en EchoXpert in Amsterdam west. Deze echo centra sturen ons de uitslag van de echo toe, zodat ook wij op de hoogte zijn van de echo resultaten. Heb je vragen naar aanleiding van de echo, aarzel niet ze aan ons te stellen. We zijn ook via whats app bereikbaar voor niet spoed vragen.

Pretecho’s

Vind je het leuk om in de zwangerschap een extra kijkje te nemen naar je ontwikkelende kindje? Dan kan je op eigen kosten een pretecho laten maken. Zo kan je rond de 16e week van de zwangerschap een geslachtsbepaling laten doen en rond de 24-28weken van de zwangerschap een 3D echo laten maken.

Pretecho’s zijn geen medische echo’s, er worden dan ook geen metingen gedaan. Dit is goed om vooraf te weten.

Voor adressen bekijk onze handige links.