Miskraam

Helaas gaan niet alle zwangerschappen goed. Soms gaat er in het begin van de ontwikkeling van de zwangerschap iets mis waardoor je een miskraam kan krijgen.

Als je denkt dat je een miskraam krijgt kan je altijd contact met ons opnemen.

Wat is een miskraam?

We spreken van een miskraam als de zwangerschap voor de 16e week eindigt. Je lichaam stoot het vruchtje af, of omdat het is gestopt met groeien of omdat er in oorsprong al iets ‘mis’ was met de ontwikkeling van het kindje.

Bij ongeveer 1 op de 5 vrouwen treedt bloedverlies op voor de 16e week van de zwangerschap. Bij de helft van die vrouwen stopt het bloedverlies spontaan en zal de zwangerschap zich normaal verder voort zetten. Bij de andere helft van de vrouwen eindigt het bloedverlies in een miskraam.

Er is niet iets wat je kunt doen om een miskraam te voorkomen.

Opties bij een miskraam

Je hebt bloedverlies, of je hebt tijdens de echo te horen gekregen dat het hartje van de baby niet meer klopt. Wat zijn nu de opties?

Je kunt ervoor kiezen om af te wachten. Meestal zal binnen twee weken na het begin van het bloedverlies je lichaam vanzelf het vruchtje afstoten. Het voordeel van afwachten dat een natuurlijk beloop over het algemeen het beste is voor je lichaam. De kans op het optreden van complicaties is het kleinst. Soms is er alsnog een behandeling nodig als de miskraam niet compleet is. Indien je ervoor kiest om af te wachten houden we ofwel telefonisch of dmv een afspraak contact met je.

Je kan er ook voor kiezen om door middel van medicatie de miskraam (verder) op te wekken. Wij verwijzen je voor de medicatie door naar een van de ziekenhuizen waar wij mee samenwerken. Je krijgt dan medicatie mee naar huis die je zelf in kan brengen(vaginaal). Hierdoor krijgt je lichaam een signaal om de miskraam op te wekken. Soms is het nodig om alsnog door middel van een curretage de baarmoeder beter schoon te maken. Je krijgt in het ziekenhuis een extra controle indien het bloedverlies te hevig is of als de miskraam niet alsnog vanzelf komt.

Een curretage is een medische ingreep die in het ziekenhuis(of gespecialiseerde kliniek) plaatsvindt. Tijdens een curretage wordt de baarmoeder ‘schoon’ gemaakt, dit vindt plaats onder een ‘roesje’.

Herstel na een miskraam en opnieuw zwanger worden

Het herstel na een miskraam verloopt over het algemeen vlot. Gedurende 1-2weken kan er nog sprake zijn van bloedverlies of bruine afscheiding. Zodra het bloedverlies is gestopt is je lichaam voldoende hersteld om weer opnieuw zwanger te worden. Er is geen medische noodzaak om een menstruatie af te wachten om weer zwanger te worden. Echter merken wij vaak dat veel vrouwen even de tijd nodig hebben om de miskraam te verwerken.

Een miskraam is vaak erg ingrijpend. De miskraam brengt een abrupt einde aan de plannen en de fantasieën over het verwachte kind. Dat is niet niks! Boosheid, verdriet en ongeloof komen dan ook veel voor. Bij een volgende zwangerschap merken wij ook vaak dat veel vrouwen dan veel meer behouden en angstig zijn. Bespreek je gevoelens met ons, we willen je graag helpen en ondersteunen in de verwerking.

Je bent ook altijd welkom om nog voor een nagesprek te komen.

Wat achtergrondinformatie:

Naarmate je ouder wordt, stijgt de kans op een miskraam:

  • Jonger dan 35 jaar? De kans op een miskraam is ongeveer 10 %
  • Tussen de 35 en 40 jaar? De kans op een miskraam is ongeveer 20 %
  • Ouder dan 40 jaar? De kans op een miskraam is ongeveer 30%
  • Ouder dan 45 jaar? De kans op een miskraam is ongeveer 50 %.

Bel ons als je:

  • Aanhoudende buikpijn hebt
  • Koorts boven de 38 graden na of tijdens de miskraam
  • Bloedverlies krijgt die toeneemt, een maandverband helemaal vol binnen 30 minuten is te veel. Neem dan contact met ons op, ook in de nacht!

Voor meer informatie:
www.nvog.nl
www.fiom.nl
www.freya.nl